V kuchyni se na energiích dají ušetřit tisíce. Jak na to?

Všichni se snažíme na provozu domácnosti šetřit. Řešíme zateplení, studujeme parametry kotle či třeba dlouhé hodiny přemítáme nad instalací solárních panelů. To je samozřejmě všechno dobře. Nezapomínejme ale i na určité návyky, které leckdy dokáží srazit inkaso neméně významně. Začněme třeba kuchyní.

Generační obměna spotřebičů má smysl, ale nakupujte rozumně

Není tajemstvím, že moderní spotřebiče spotřebovávají mnohem méně energie než ty staré. Zároveň ale neplatí, že byste museli vše starší třeba 5 let automaticky vyhodit. Vysoce úsporné lednice sice dokáží ročně srazit účet za elektřinu i o 1500 Kč. S velkou pravděpodobností to ale bude ve vašem případě podstatně méně. Pokud máte lednici opravdu starou (řekněme 15 a více let) a ta navíc začíná vypovídat službu či vám z nějakého důvodu nevyhovuje, s výměnou neotálejte. Nejde jen o úsporu na energii. Nové lednice nabízejí řadu komfortních prvků, o kterých se těm starým ani nesnilo (leckdy není třeba je odmrazovat, akusticky vás upozorní na nedovřená dvířka, nejsou hlučné, lépe vypadají apod.). Nicméně vyměňovat pár let starou lednici, která bezvadně funguje a patřila mezi velmi úsporné, je nesmysl. I tak asi něco málo uspoříte. Na účtě ale budete mít o 10 i více tisíc méně. A co víc, zatímco nákup nového auta jste schopní si za určitých podmínek odepsat z daní, u lednice – ostatně jako u dalších kuchyňských spotřebičů – to bude podstatně těžší.

U vaření přemýšlejte

Nebojte, nebudeme se teď bavit o kvalitě potravin, o živinách, o stopových prvcích ani o antibiotikách v drůbeži. Na mysli máme spíše efektivnost využití kuchyně. Pokud vaříte často, zkuste si alespoň zevrubně naplánovat, co budete v jednotlivých dnech jíst. A nevařte natřikrát to, co byste zvládli udělat najednou. Rádi byste si dali k obědu kuře? Fajn, a co takhle jej upéct celé? Zítra přece budete doma všichni, takže jej na druhý den bez problémů dojíte (a ohřátí jídla rozhodně spolkne méně energie, než kdybyste měli maso znovu péct). Kromě energie si šetříte i práci.

Řada z nás si při vaření svítí lampičkou umístěnou v odpařovači. Nebylo by ale lepší si spíše rozsvítit úspornou LED žárovku, kterou máte na stropě? Nejen, že ušetříte. Takové vaření bude i komfortnější, jelikož se světlo rozlije dost možná po celé kuchyni. To také znamená, že si nebudete muset přisvěcovat, pokud se vydáte třeba k lednici či do některé z poliček. Že máte v odpařovači výkonnou a úspornou LED žárovku? Fajn, palec nahoru. Řada z nás ji tam ale nemá.

Při přípravě jídel lze šetřit energii i tím, že používáte vhodné nádobí, např. tlakové hrnce zkracující dobu potřebnou pro uvaření ingrediencí.

Třeba říct, že každá kuchyně je jiná a že v ní každý z nás funguje jinak. Co platí u nás, nemusí nutně platit u vás. Určitě se však nad tím, jak kuchyni využíváte, zamyslete.

Ušetřete práci klimatizaci tím, že uvaříte ráno

Podkrovní byt, 35 °C ve stínu a vy máte do večera navařit pro 10 přátel, kteří k vám přijdou na oslavu. Nebýt klimatizace, pořádná prekérka, co? Je-li zcela v pořádku, dokáže klimatizace hravě vykouzlit i méně než 20 °C v bytě, ve kterém by za této konstelace teplota jinak s přehledem překročila třicítku. Za svou práci si ale vezme nějakou tu energii, nehledě na zátěž kompresoru. Vězte, že ušetřit lze tím, že nebudete vařit v odpoledních hodinách, kdy venku teče asfalt, ale dříve. Představa, že byste si přivstali ve tři hodiny ráno a úderem 6 měli navařeno a už větrali, je samozřejmě úsměvná. V 8 se ale začít dá. Skončíte v 11, kdy už sice venku bude pařák. Ale pořád bude chladněji než, řekněme, ve 3 nebo 4 hodiny odpoledne, tzn. ještě se bude dát jakžtakž vyvětrat. Nepříjemné pachy navíc budou mít čas se vytratit – upřímně, přijít k někomu do bytu a už ve dveřích cítit silný odér z rybí polévky, není úplně příjemné. V neposlední řadě je pak příjemné mít vše hotovo s časovou rezervou.

S teplem vznikajícím při vaření či pečení lze počítat i v zimě, kdy jde takto do určité míry “topit” (resp. byt si udrží teplotu, i když vypnete topení). Ale všeho s mírou. Kromě rozličných pachů je to i vlhkost, kterou v bytě rozhodně nechcete.

Jak nejlépe rozmrazit jídlo? Tak, že jej dáte do lednice

Není příliš energeticky smysluplné vytáhnout zmrzlé jídlo z mrazáku a ihned jej hodit na plotnu. Lepší je nechat jej třeba přes noc v ledničce (kterou navíc ochlazuje, vždyť v mrazáku míváme běžně kolem -20 °C), anebo jej nechat roztát nějaký čas při pokojové teplotě. Podobně pak není dobré dávat do lednice či mrazáku ještě teplé jídlo. Během pár hodin při pokojové teplotě se určitě nezkazí. A vy tím svému mrazáku šetříte práci (a sobě elektřinu).

Máte-li balkon či lodžii, zvažte, jak můžete v chladnějších měsících využít je. Ne každá potravina nutně potřebuje 4 °C a ne každou potravinu potřebujete uchovat čerstvou třeba měsíc. Leckdy vám stačí pár dní.

Pozor na rychlé programy

Kdosi kdysi řekl, že nejlepším lékem na problémy s (krční) páteří je myčka nádobí. Většině domácností navíc tento vynález šetří vodu. Nutno ale dodat, že úspora nebývá dramatická. Většinou jde o částku od pár stovek do 2000 korun ročně (u velkých domácností), od které je navíc třeba odečíst náklady na elektřinu (a samozřejmě náklady pořizovací – tak jako u každého spotřebiče). I tak ale pořízení myčky smysl dává; zvýšení komfortu je enormní.

Ovšem pozor: pokud opravdu nespěcháte, vyhněte se různým zrychleným programům. Myčka sice asi nádobí za kratší dobu důsledně umýt dokáže. Spotřeba energie ale s velkou pravděpodobností výrazně vzroste (prostě něco je vždy za něco jiného).

A co vy? Jak se vám daří šetřit energii v kuchyni?

 

 
 
exit();